9 x superhandige verftips

Decoratieve klussen en verbouwingen zijn vaak eenvoudiger dan ze lijken, mits je ze goed voorbereidt en professioneel uitvoert. We helpen je graag op weg en hebben wat handige verftips op een rij gezet.

1. Betere dekking

Er is een oude schilderstruc waarmee witte muurverf beter dekt. Voeg een beetje zwart of omber toe. Doe dit wel in hele kleine hoeveelheden, anders wordt het grauw.

2. Kleur testen

Als je nog twijfelt over de goede kleur, kun je eerst een kleurtester kopen. Deze kleine hoeveelheid is voldoende voor een proefvlak op de muur. Deze kleurtesters zijn verkrijgbaar bij de bouwmarkt.
(Flexa Kleurtester, €1,99 p/s).

3. Verf mengen

Als je geen speciale mixer of verfmengstaaf hebt, doet een pollepel in een boormachine het ook prima. Belangrijk: begin met een laag toerental, anders spat het alle kanten op!

4. De juiste verfwijze

Om een zo goed mogelijke dekking te krijgen, werk je met stukken van ca. 1 x 1 meter. Breng de verf eerst in een W-vorm aan en verspreid het daarna verder van boven naar beneden. Zo doet de professionele schilder het ook.

5. Duimproef

Als een natte vinger een donkere afdruk achterlaat, dan is de ondergrond van mindere kwaliteit. Gebruik in dat geval een voorstrijkmiddel.

6. Plakbandtest

Nog een manier om de kwaliteit van de ondergrond te testen: als er verfresten aan het plakband blijven zitten, kun je er niet zomaar overheen schilderen.

7. Panty-filter

Zitten er klonten of plakken in je verf? Gooi de verf dan niet weg. Zeef de verf gewoon door een strak gespannen panty.

8. Kwast beschermen

Wikkel een plastic zak luchtdicht om je kwasten of zet ze in een glas water (bij wateroplosbare verf), zodat ze niet uitdrogen. Wil je ze iets langer bewaren, leg je kwasten dan in de vriezer. Zo blijven ze dagenlang 'vers'.

9. Schone randen

Om vloer en plinten goed te beschermen plak je eerst afplaktape op de bovenkant van de plinten. Daarna plak je de afdekfolie van onder vast aan de uitstekende rand van de afplaktape. Er bestaat ook folie met een zelfklevende rand.