Barbecueën hotter dan ooit!

Nederlanders barbecueën steeds vaker en op meer verschillende plekken, zoals op een boot, op de camping of op het balkon. Ook durven we meer nieuwe technieken te proberen en doen we graag mee aan de (gezonde) slow cooking trend. Dit blijkt uit onderzoek van Beslist.nl naar de laatste barbecue-trends en ontwikkelingen.

Barbecueën wint steeds meer aan populariteit in Nederland. Consumenten kopen hun barbecues en toebehoren steeds vaker op internet. Beslist.nl ziet de online vraag en de diversiteit van het aanbod ook dit jaar stijgen. Jaarlijks zoeken meer dan een half miljoen consumenten naar barbecues op het online winkelcentrum. De vraag piekt dit jaar in mei en juni, vanwege het mooie weer.

Steeds professioneler

Nog altijd staat de man het vaakst achter de barbecue. In maar liefst 91% van de gevallen is de man heer en meester van het buiten grillen. Wel lijkt het barbecueën steeds verder te professionaliseren. Houtskoolbarbecues krijgen vaker de voorkeur boven gas- en elektrische-barbecues, zo signaleert beslist.nl. Grillen op houtskool wordt gezien als de meest authentieke barbecuemethode, met de beste barbecuesmaak en -beleving. Grillmasters gebruiken ook steeds vaker handige barbecue-accessoires waaronder brikettenstarters, barbecueschorten en thermometers, om de temperatuur van het vlees in de gaten te houden.

Gezond barbecuen

Gezond barbecuen vinden we steeds belangrijker. Dit kun je niet alleen doen door goede (biologische) producten op de barbecue klaar te maken, maar ook door indirect in plaats van direct te barbecuen. Dat betekent: naast het vuur je producten bereiden, en niet direct boven de vlammen. Hierdoor vallen de vetten niet in de hittebron en krijg je geen vetvlammen die schadelijke stoffen genereren.

Slow cooking

Ook is slow cooking helemaal hot. Langzaam garen op een lage temperatuur. De kunst is dan om de barbecue op een zo’n constant temperatuur mogelijk te houden. Hier moet je wel de tijd voor nemen. Grillmasters tonen veel interesse in robuuste smoker barbecues. Dit is een typisch Amerikaanse barbecue, waarin het vlees langzaam wordt gerookt. Ook de kamado barbecue is in trek. Dit is een keramische barbecue, gebaseerd op de ruim 3000 jaar oude Aziatische ‘kamado’ kleiovens. Keramiek is een warmte-vast materiaal, dat ervoor zorgt dat de temperatuur in de barbecue nauwkeurig kan worden geregeld. De kamado-barbecue wordt veel gebruikt door chef-koks in professionele keukens. Naast smoken neemt ook de populariteit van complete buitenkeukens een enorme vlucht.

Top 10 barbecuetypen

  1. Houtskoolbarbecues
  2. Gasbarbecues
  3. Kamado barbecues
  4. Buitenkeukens
  5. Smoker barbecues
  6. Skottelbraais
  7. Tafelbarbecues
  8. Rookovens
  9. Dutch ovens
  10. Balkonbarbecues

Hoe barbecue jij?

Wij zijn benieuwd hoe jij het liefst barbecuet! Ga naar onze nieuwe poll en laat jouw mening weten!