Comfortabele tuinbank

Houten banken hebben vaak platte zitvlakken en rugleuningen, waardoor ze op den duur niet lekker zitten. Een kleine investering in dit mooie en ergonomische model biedt gegarandeerd een stuk meer comfort. 

De basis van deze tuinbank bestaat uit twee soorten materiaal: de poten zijn van watervast verlijmd meranti-multiplex van 18 mm dik. Dat gaat ongeveer net zo lang mee als het vaak gebruikte berken-multiplex, maar is een stuk voordeliger. Let op: multiplex platen worden vaak watervast genoemd, maar dat geldt alleen voor de verlijming en de deklaag. De zijkanten moet je dus beschermen met een goede vochtwerende laklaag! Het andere materiaal, de planken van sparrenhout voor de dwarsbalken en het zitvlak, heeft ook een vochtbeschermende laag nodig (in ieder geval een middel tegen schimmels, maar een speciaal houtbeschermingsmiddel is nog beter). Breng eerst een laag grondverf aan voor het aflakken.

Wat heb je nodig?

Materialen
Poten
Meranti-multiplex 18 mm dik; 4 stuks à 90 x 110 cm;
Eiken planken 4 stuks à 18 x 36 x 100 mm;

Dwarsbalken
Planken sparrenhout; 44 x 44 mm dik; 3 stuks à 108 cm

Zitvlak
Planken sparrenhout; 28 x 48 mm dik; 28 stuks à 120 cm

Gereedschap
Cirkelzaagblad voor de decoupeerzaag, kantenfrees

Teken een 10 x 10-cm-raster op een stuk karton. Meet de snijpunten van bankomtrek en raster in deze tekening en neem ze over op het 1:1-raster.

Dubbelop is beter

De vier multiplex platen leg je per twee op elkaar voor het onderstel. Gebruik hiervoor een sjabloon van 1:1, met de contouren en snijpunten van de vorige afbeelding.

De afmetingen die je hier ziet, zijn afgestemd op de grootte van onze bank. Als je een langer zitvlak wilt, heb je een extra set poten nodig, of sterkere planken voor de zitting.

Stap 1

Neem onze rastertekening over op een groot stuk karton en snij dit uit. De rasterafmetingen op het karton zijn 10 x 10 cm.

Stap 2

Leg het uitgesneden sjabloon op de multiplex platen en neem de omtrek over. Het is handig om het karton met tape vast te zetten.

Stap 3

Zaag de omtrek uit de multiplexplaten met een decoupeerzaag en een cirkelzaagblad. Zet de pendelbeweging van de zaag op nul, dan gaan de randen niet rafelen.

Stap 4

Gebruik een vijl om de zaagranden glad te maken en licht af te ronden. Dan kun je de kantenfrees later netjes en gelijkmatig langs de randen laten lopen.

Stap 5

Lijm het uitgezaagde deel met watervaste PU-lijm op een tweede plaat, die je al grofweg hebt uitgezaagd.

Stap 6

Fixeer de twee platen niet met klemmen, maar met houtschroeven, die je minimaal een tot twee millimeter diep in het hout bevestigt.

Stap 7

Pas nu de contouren van de bovenste, grof uitgezaagde plaat aan de onderste aan met de kantenfrees. Zo krijg je een stel poten van 36 mm dik.

Stap 8

De randen van de poten rond je goed af met een bovenfrees. Zo krijg je een groter oppervlak waardoor de lak beter kan hechten.

Stap 9 

Schroef eiken plankjes vast aan de onderzijde van de poten. Eiken is waterbestendig, waardoor er geen vocht in het multiplex kan doordringen.

Stap 10

Voordat je in de volgende stap de lak aanbrengt, moet je de schroefgaten zorgvuldig dichtmaken met lakplamuur op basis van kunsthars (voor buiten).

De zitting

Bij de zitting moet je zeer zorgvuldig te werk gaan, want slordigheidjes bij de schroefgaten of bij de uitstekende planken aan de zijkant zie je meteen. Werk de zaagkanten grondig af en behandel ze met een schimmelwerend middel, want het materiaal is erg gevoelig en niet bestand tegen indringend vocht.

Stap 1

Zaag de planken op de juiste lengte met behulp van de verstekbak. Het is handig om de verstekbak vast te zetten met een lengteaanslag.

Stap 2

Maak de zaagkanten goed glad met een vijl. Schuur vervolgens alle planken met schuurpapier met korrelgrootte 100.

Stap 3

Om gelijkmatige schroefgaten voor de poten te krijgen, positioneer je de uiteinden van de planken in een rechte lijn en markeer je de zijwaartse afstand met een liniaal.

Stap 4

Gebruik een boorstandaard om loodrechte boorgaten te maken. Zo kunnen de schroeven niet kantelen en de schroefkoppen niet uit de planken steken. Laat de boorgaten een beetje verzinken, zodat de schroefkoppen volledig in het hout verdwijnen.

Stap 5

De planken van de zitting laat je in hun natuurlijke kleur, je hoeft ze alleen met een schimmel- en vochtwerend middel te behandelen. Een kleurloze lak, die je twee keer aanbrengt, waarbij je het hout tussendoor nog een keer opschuurt, maakt het hout slijtvast.

De dragende basis

Het geheel wordt niet alleen bij elkaar gehouden door de drie dwarsbalken van 44 x 44 mm, de 28 vastgeschroefde planken zorgen ook voor een deel van de horizontale versteviging. Desalniettemin moet je de dwarsbalken bevestigen met krachtige schroeven en PU-lijm.

Stap 1

Behandel het onderstel met een schimmelwerend middel en daarna met een laag grondlak.

Stap 2

Markeer het middelpunt van de dwarsbalken van 44 x 44 mm door middel van het kruispunt van de twee diagonalen.

Stap 3

Markeer de positie van de boorgaten voor de verbindingsschroeven volgens het sjabloon.

Stap 4

Bevestig de dwarsbalken en de poten met PU-lijm en een lange 120-tellerkopschroef (Spax).

Stap 5

Gebruik een blauwe lak als afwerking. Breng de lak twee keer aan, met speciale aandacht voor de zijkanten van de platen.

Stap 6

Als de lak droog is, schroef je de planken op het onderstel. Gebruik hierbij een afstandhouder en een duimstok.

Gebruik voor buitenmeubilair alleen rvs-schroeven. Verzinkte schroeven gaan roesten, waardoor je op den duur lelijke verkleuringen in het hout krijgt. Het nadeel van rvs-schroeven is dat ze niet zo sterk zijn. Gebruik daarom een exact passend bit. Anders kun je de schroefkop beschadigen.

Tips

Om je tuinbank lang mee te laten gaan, kun je de lak het beste in drie stappen aanbrengen:
1. Houtbeschermingsolie: voorkomt blauwschimmel.
2. Grondlak: dient als hechtmiddel voor de dekkende lak en voorkomt dat stoffen in het hout de kleur aantasten.
3. Houtlak: minimaal twee lagen aanbrengen. Schuur het hout tussen iedere laag op met korrelgrootte 120/150.