De koningin van de zomerbloemen

De zomer is in volle gang en daarom zetten we de koningin van de zomerbloemen extra in het zonnetje. De zonnebloem is de ideale kandidaat om het buitenseizoen te vieren.

Kleuren en vormen van de zonnebloem

De zonnebloem kennen we vooral als de gele schoonheid, maar er zijn ook oranje, bruine, crèmekleurige en donkerrode versies. Ook wat betreft vorm is er volop variatie: er zijn zonnebloemen met grote of kleine bloemen, met een enkele rij bloemblaadjes of met meerdere kransen. Welke verschijningsvorm je ook kiest, de zonnebloem staat garant voor een flinke portie zomergevoel.

Verzorging van de zonnebloem

  • Snij de stelen schuif af.
  • Verwijder het overtollige blad van de stelen.
  • Zet de bloemen in een schone, liefst glazen vaas met kraanwater op kamertemperatuur.
  • Voeg een beetje snijbloemenvoedsel toe.
  • Vul de vaas regelmatig bij, want zonnebloemen zijn dorstig.
  • Zet de vaas op een koele standplaats uit de buurt van de fruitschaal en niet in de volle zon.
  • Houd rekening met het gewicht van de zonnebloemen. Kies daarom voor een stevige vaas.

De herkomst van de zonnebloem

De zonnebloem komt oorspronkelijk uit Noord- en Zuid-Amerika. Indianen aten daar de pitten uit de bloem, samen met bonen, maïs en pompoenen. Vandaag de dag smullen mens en dier nog steeds van zonnebloempitten. Wist je trouwens dat de officiële naam van de zonnebloem Helianthus is? Een samenvoeging van het Griekse helios (zon) en anthos (bloem).

Symboliek van de zonnebloem

De zonnebloem staat vaak symbool voor de zon en de liefde. In de Griekse mythologie wordt nimf Clytia smoorverliefd op de zonnegod Apollo. Hoewel Clytia heel mooi was, beantwoordde Apollo haar liefde niet. Het resultaat: Clytia stierf van ellende, veranderde in een zonnebloem en draaide zo voortdurend mee met de zon om haar zonnegod te kunnen zien. Deze vrolijke bloem kent dus een zeer romantische maar dramatische love story…

Bron: Mooiwatbloemendoen.nl