DIY: tuinbank met opbergruimte

Wil je er lekker bij zitten in je tuin, maar heb je geen zeeën van ruimte, dan is deze tuinbank met bergruimte van Wonen.nl de ideale oplossing. Hieronder lees je hoe je 'm maakt.

Stap 1

Haal bij bouwmarkt of tuincentrum voldoende houten regels (45x70mm) en planken (19x120mm), liefst FSC-gecertificeerd. Bekijk afbeelding 1 voor alle afmetingen.

Stap 2

Zaag van de houten regels vier leggers (A) en acht steunbalkjes (B). Maak hiervan twee staande frames en verbind die met de dwarsbalkjes (C). Gebruik voor alle verbindingen watervaste houtlijm en 12 cm schroeven; boor de schroefgaten voor. 

Stap 3

Bekleed de vier zijden van het raamwerk met houten planken die je van tevoren op lengte hebt gezaagd. Zorg ervoor dat ze samen precies even hoog zijn als de bank zónder zitting, dus 48 cm; bevestig met schroeven van 5 cm.

Stap 4

Maak de zitting (die tegelijk een opklapbaar deksel is) van vijf planken. Zaag een van de planken overlangs doormidden en bevestig een helft direct op een lange rand van het frame; laat dit rondom 2 cm uitsteken. Verbind de overige vier en een halve plank met vier dwarsbalkjes van 45 cm lang (zie afbeelding 2). 

Stap 5

De zitting annex deksel vormt nu één geheel en kan met schar-nieren worden verbonden aan de achterrand.

Stap 6

Het deksel heeft als extraatje een ‘uitzetbalk’ (max. 45 cm lang), die met een scharnier aan de onderzijde van de zitting is vastgemaakt en waarmee je het deksel handsfree openzet. Een draaibaar houtje houdt de balk (tijdelijk) op zijn plek (zie afbeelding 2 plus de foto).

Stap 7

Werk de tuinbank mooi af met een goede kwaliteit beits of lak.

Wat heb je nodig

Materialen

- Rvs-schroeven (5 cm + 12 cm)
- 5 scharnieren (4 grote + 1 kleine)
- Houten regels en planken (geïmpregneerd)
- Houtlijm

Gereedschap

- Accuboormachine
- Beits 
- Zaag

Bron: Wonen.nl