Fontein in een pot

Dat doe-het-zelven niet ingewikkeld hoeft te zijn of lang hoeft te duren, bewijst dit tuinideetje. In dit geval geef je een oude bloempot of -bak een nieuw leven.

Het zachte geklater van een fontein werkt ontspannend en is heel eenvoudig te creëren. Als je de materialen hebt liggen, kan je nieuwbakken fonteintje over een half uurtje al klaar zijn.

Wat je nodig hebt, is een waterdichte pot of bak met een doorsnede van minimaal 35 cm (op de bodem) en een hoogte van ongeveer 40 cm. Verder een kleine pomp, die minstens 1.000, maar liever 3.000 liter water per uur aan kan, een paar bakstenen, een rooster dat in de pot past, stenen in verschillende groottes en een mooi gevormd stuk hout met een vlakke onderkant, waar je de waterslang achterlangs omhoog laat lopen. Ons stuk mangrovewortel hebben we uit een aquariumwinkel.

Stap 1

Een bloempot zonder afwateringsgat kan prima als fontein dienen. De pomp zet je in het midden op de bodem.

Stap 2

Bakstenen op hun kant dienen als ondersteuning voor het rooster. De waterslang en de kabel hangen los over de rand van de pot.

Stap 3

Het rooster heeft een net iets kleinere doorsnede dan de pot. Het moet 10 cm onder de rand liggen. Trek de slang er zonder knik doorheen.

Stap 4

Maak de slang vast aan de achterkant van het stuk hout. Dat gaat prima met stukjes riem of stof en een tacker. Je kunt de slang dan nog steeds verschuiven.

Stap 5

Plaats het stuk hout en gebruik een paar grotere stenen om het te fixeren. Leg de rest van de stenen eromheen. 

Stap 6

De waterstand moet ongeveer tot het rooster reiken en niet boven de kleine steentjes uit komen. Probeer nu de pomp uit.

Resultaat