Kasteel als kapstok

Opruimen wordt kinderspel met dit kasteel van voordelig multiplex, en je maakt het kasteel in slechts zes uur! De kantelen, ophaalbrug, ramen en weergangen bieden ruimte genoeg voor alle schoenen, jassen en tassen.

Het is een tijdloos succesnummer: ridder en jonkvrouw spelen. Zelfs in het tijdperk van de tablet en de spelcomputer blijven kinderen het heerlijk vinden om zich uit te leven in een heldenrol. Dit kasteel kunnen ze iedere dag opnieuw veroveren. Het is namelijk een kapstok, met kantelen als kledinghaakjes en ramen en ophaalbrug als vakjes voor handschoenen of zonnebril. Bovenop de weergangen en de torens is ruimte voor de grotere spullen.

Je maakt het kasteel van multiplex. Dit kun je het beste al in de bouwmarkt op maat laten zagen. De kantelen zaag je uit een vierkante lat en het geheel verstevig je aan de achterkant, waar je een andere vierkante lat vastlijmt. Diezelfde lat dient ook als muurbevestiging. Onze tip: als je zwaardere kledingstukken wilt ophangen, moet je alle hoekverbindingen aanvullend verstevigen met een dergelijke vastgelijmde lat.

Wat heb je nodig?

Materialen
Populieren multiplex, dikte 10 mm

1x 700 x 1.250 mm
1x 150 x 1.230 mm
2x 150 x 700 mm
2x 150 x 660 mm
1x 150 x 500 mm
2x 150 x 330 mm
4x 150 x 200 mm
5x 150 x 300 mm

Grenen lijsten, 28 x 28 mm
1x 1.230 mm (gevelversteviging)
1x 1.300 mm (kantelen incl. overblijfsel)

Grenen lijsten, 28 x 38 mm
2x 280 mm
2x 100 mm
Houtlijm
Siernagels
Schroeven 2 x 10 / 2 x 16 / 3 x 25
2x metalen ketting, 41 cm (elk)
1x magneetsnapper
2x scharnieren 18 x 50 mm (dichtgeklapt)

Gereedschap
accu-schroefboormachine • potlood • fijnzaag • handboor • houtboor • schuurblok • schuurpapier korrel 120 • lijmklemmen • winkelhaak • decoupeerzaag • duimstok

Kosten: ca. 80 euro

Onderdelen op maat zagen

Begin met het zorgvuldig uittekenen van de kasteelgevel. Doe dit met een potlood en druk niet te hard, zodat je de lijnen later weer kunt uitgummen.

Stap 1

Voor het uittekenen van de gevel heb je een potlood, gum, duimstok, bord en een rechte lat als liniaal nodig.

Stap 2

Teken de segmentbogen voor de ramen met behulp van een ontbijtbordje. Leg dit tegen het midden van de bovenkant van het raam.

Stap 3

Je kunt het beste een decoupeerzaag gebruiken om alles uit te zagen. Boor van tevoren een gat van 10 mm diameter om het zaagblad in te zetten.

Stap 4

 Verwijder de potloodlijnen met een gum. Ze mogen niet in het hout gedrukt zijn.

Stap 5

Bij de ophaalbrug kun je niet voorboren omdat je beide delen nodig hebt. Hier kun je het beste een 'inval-zaagsnede' maken.

Stap 6

De poortkantelen zaag je eerst verticaal in, vervolgens ga je met meerdere zaagsnedes naar de hoeken en dan zaag je ze aan de onderkant af.

Stap 7

De gevel is klaar als je alle zijden glad hebt geschuurd (korrel 120) en aan de achterkant een lat hebt gelijmd ter versteviging.

Het geheel monteren

Je verbindt de onderdelen van het kasteel met lijm en 16-mm-houtschroeven. De lijmverbinding zorgt voor stabiliteit. Met tape houd je de onderdelen in de juiste positie totdat de lijm droog is.

Stap 1

Tijdens de montage van het kasteel gebruik je tape om de onderdelen bij elkaar te houden. Met schroeven zet je de delen aanvullend vast.

Stap 2

De vakken voor de ramen zet je ook in elkaar met lijm en schroeven. Bevestig de schroeven wel precies in het midden van de zaagkanten!

Stap 3

Lijm de raamvakjes aan de achterkant vast en houd daarbij wat afstand tot aan de zijkanten van het raam. Aan de onderkant houd je nog wat meer afstand.

Stap 4

Lijm een extra multiplex plaat op de bodem van de poort, zodat de brug tot 90° open kan. Prik alvast een klein gaatje op de montagepunten van de scharnieren.

Stap 5

Maak de kettingen van de ophaalbrug met siernagels vast aan de binnenkant van de buitenste poortkantelen en aan twee vastgelijmde stukjes hout in de binnenzijde van de gevel.

Stap 6

Je sluit de ophaalbrug met een magneetsnapper. Pak de brug tussen de kantelen vast en trek er voorzichtig aan om hem neer te laten.

De kantelen

De 26 kantelen maak je zogezegd 'aan de lopende band' uit een vierkante lat. De achterste kantelen kun je ook weglaten; ze zitten te dicht tegen de muur om als kledinghaak te dienen.

Stap 1

Teken steeds twee kantelen op het hout en markeer in het midden een zaagsnede van 45°. Zo kun je de kantelen snel uitzagen.

Stap 2

Maak de zaagkanten glad met schuurpapier met korrelgrootte 120. Gebruik een schuurblok voor een egaal resultaat.

Van kanteel tot kledinghaak

Ten slotte maak je de kantelen kledinghaakjes, waarbij je uit elke kanteel een hoek zaagt. Neem hier rustig de tijd voor, want elke zaagsnede moet helemaal goed zijn.

Stap 1

Een klein sjabloon van karton (2 x 2 cm) helpt bij het tekenen van de uitsparing. Er blijft 8 mm van de kanteel over als haakje.

Stap 2

Een verstekbak is handig bij het zagen van een rechte hoek dwars op de houtvezel. De tweede zaagsnede, in de richting van de houtvezel, maak je met de hand.

Stap 3

Bevestig de kantelen op de torens met houtlijm en schroef ze aanvullend vast aan de achterzijde.

Afmetingen van het kasteel

Voor een kasteel aan de kleine kant, als kapstok lekker ruim en als speelgoed echt geweldig: met een breedte van 1,25 m, een hoogte van 70 cm en een diepte van 15 cm past het kasteel in iedere kinderkamer en in elke gang.

Op deze tekening zie je alle afmetingen en de constructiewijze van het kasteel. Als je de afmetingen van het kasteel wijzigt, moet je de grootte van de poort en de ramen in dezelfde verhouding aanpassen. Hetzelfde geldt voor de breedte van de torens.

Tip

Constructie verstevigen
Bij de lichte constructiewijze van het kasteel heb je statische ondersteuning nodig op de plek van de bevestigingspunten. Hier bevestig je een sterke vierkante lat met lijm, waarop je de ophanghaakjes vastmaakt. Als je zwaardere kledingstukken wilt kunnen ophangen, moet je ook alle hoekverbindingen met een dergelijke lat verstevigen.