Klussen gaat niet iedereen gemakkelijk af

Het is herfstvakantie! Een kwart van de Nederlanders pakt deze periode aan om lekker te klussen, blijkt uit onderzoek van GAMMA onder 1000 Nederlanders. Vol goede moed pakken we gemiddeld vijf klussen aan in de herfstvakantie. Maar niet bij iedereen verloopt het klussen even soepel; meer dan een derde (35%) van de jongeren verwondt zich bijvoorbeeld tijdens het klussen en maar 1 procent van de Nederlanders weet hoe je het verven van een muur van A tot Z aanpakt.  

Hoewel meer dan de helft van de Nederlanders (65%) klussen leuk vindt, zit onze onkunde ons regelmatig dwars. Grote klusfrustraties zijn bijvoorbeeld extra ritjes naar de bouwmarkt, omdat er verkeerd of te weinig materiaal is gekocht, jezelf verwonden, gereedschap dat stuk gaat of het beschadigen van je telefoon tijdens het klussen.

Mobiele telefoon

Dat laatste is niet zo vreemd. Uit het onderzoek blijkt dat steeds meer Nederlanders hun mobiele telefoon gebruiken als ultiem klusgereedschap. Want, waar de oudere generatie meestal zichzelf klussen heeft aangeleerd (60%), gebruiken jongeren steeds vaker YouTube-video’s (66%) om zichzelf te leren klussen of ze zoeken tijdens het klussen ter plekke klustips op via hun mobiel (73%).

Mariëlle Rooswinkel van GAMMA zegt hierover: ‘"We zijn blij dat Nederlanders klussen zo leuk vinden! Maar we zien ook dat het klussen niet iedereen even makkelijk afgaat. Daarom bieden we al enige tijd o.a. online klusadvies en stappenplannen aan. En om te zorgen dat je mobiel - en je handen - tijdens het klussen heel blijven, krijgen alle klussers deze herfstvakantie een paar gratis klus&click werkhandschoenen bij GAMMA. Dan kun je tijdens het klussen gewoon je mobiel blijven gebruiken om klustips op te zoeken.’

Kluskennis van papa

Naast internet vertrouwen jongeren het meest op de kluskennis van hun vader, gevolgd door hun partner. Gemiddeld Nederland klopt juist het liefst aan bij hun partner, vrienden en professionals voor klushulp. Al blijkt wel dat vrouwen vaker hulp vragen aan hun partner dan dat mannen dat doen (49% versus 19%).

Hoe verf je een muur?

Mannen hebben waarschijnlijk minder behoefte aan hulp, omdat ze zichzelf vaker als een handige klusser zien (47%) dan dat vrouwen dat doen (25%). Vrouwen vinden zichzelf juist eerder een onzekere klusser (27% versus 17% van de mannen). Al moeten zowel mannen als vrouwen zich toch even flink achter de oren krabben tijdens het klussen deze week: maar 1% van de Nederlanders weet precies hoe je het verven van een muur (van voorbereiding tot afwerking) juist aanpakt.