'Nederlanders tevreden met hun balkon of terras'

Nog een paar dagen en dan zijn de IJsheiligen voorbij. Dit betekent dat de kans op nachtvorst is geweken; tijd om je balkon of terras in te richten met zomerbloeiers! Maar, doen we dat ook? Hoe tevreden zijn we eigenlijk met ons balkon of terras? En wat zijn de terrastrends voor dit jaar? Mooiwatplantendoen.nl zocht het uit.

Nederlandse terras- en balkonbezitters zijn over het algemeen erg te spreken over hun 'buiten', zo blijkt uit het onderzoek van Mooiwatplantendoen.nl onder 635 balkon- en terrasbezoekers. Gemiddeld geven zij hun balkon of terras een 7,2. Dit is opvallend hoger dan het gemiddelde rapportcijfer van vorig jaar (6,7).

Het merendeel (70%) van de ondervraagden heeft planten op zijn balkon of terras. In de meeste gevallen zijn dit bloeiende, groene en kruidenplanten (48%) of alleen bloeiers (37%) in potten op de grond of in bakken aan de reling. Alleen groene of kruidenplanten heeft bijna niemand. Mensen die helemaal geen planten op hun balkon of terras hebben (29%), geven aan hiervoor te weinig tijd en ruimte te hebben.

Inspiratie

Ideeën doen de meeste mensen op in het tuincentrum of bij de bloemist (44%). Websites en blogs zijn ook een belangrijke inspiratiebron (16%), evenals vrienden, familie, magazines, boeken en tv. Tips krijgen mensen meestal in de winkel of van familie, vrienden en buren. Die laatste groep staat klaar met zowel raad als daad; als mensen op vakantie gaan, zijn het de buren die het vaakst voor de planten zorgen. Eén op de vijf mensen gaat op vakantie zonder dat iemand naar de planten omkijkt.

Drie stijltrends

Voor de zomer van 2017 presenteert Mooiwatplantendoen.nl drie opvallende stijltrends en planten voor het balkon of terras, gebaseerd op de tuintrends van 2017.

1. Energieke terras

Gekenmerkt door sterke kleuren en strakke lijnen.

 2. 'In balans'-terras

Gekenmerkt door een combinatie van stoere en zachte materialen.

3. Harmonieuze terras

Gekenmerkt door beslotenheid, ontspanning en geurende planten.

Balkon- en Terrasplant van het Jaar

Een groene vakjury heeft zich op verzoek van Mooiwatplantendoen.nl gebogen over de vraag welke planten deze zomer niet mogen ontbreken op het balkon en terras. De rijkbloeiende hangbegonia en de vlindermagneet Lantana zijn door de deskundigen uitgeroepen tot respectievelijk Balkon- en Terrasplant van het Jaar 2017.

Hangbegonia: Balkonplant van het Jaar 2017

Lantana: Terrasplant van het Jaar 2017