Plantenplank

Plantenplank: een bloemenzee tegen de muur

Een houten plank, klassieke aardewerken bloempotten en een beetje kleur. Meer heb je niet nodig voor deze bloemen- en plantenplank waarmee je je op je terras of balkon meteen op vakantie waant.

We hebben de plank een 'shabby look' gegeven. Door de verschillende doorschijnende verfkleuren lijkt het alsof de plank door de wind, regen en zon is gebleekt. De basis voor de bloemen- en plantenplank is een multiplex plaat, waarin je gaten van verschillende grootten zaagt. Daarin plaats je de klassieke aardewerken potten zodanig, dat ze scheef staan. Voordat je de vormen op de plank tekent en uitzaagt, moet je bedenken welke planten je later in de plank wilt plaatsen. Als je bijvoorbeeld ook hang- of klimplanten wilt, moet je wel zorgen voor voldoende ruimte tussen de gaten.

Gaten voor kleine en grote potten

Met de bovenste uitsparing in de sjablonen creëer je een lip waarachter je de rand van de pot klemt. Zo kan de pot er niet uitvallen. De afstand tussen de lip en de zijkant van de pot moet 30 (9 cm pot) tot 35 mm (15 cm pot) bedragen.

Stap 1

De uitsparing in de sjablonen zorgt ervoor dat de potten stevig vastzitten. De diepte van de uitsparing is 15, 20 en 25 mm (kleine, middelgrote en grote pot).

Stap 2

Met sjablonen die je uit het karton knipt, kun je de kleine, middelgrote en grote bloempotten over de plank verdelen.

Stap 3

Ben je tevreden met je verdeling, markeer dan de beide onderste punten op de plank. Tip: teken de uitsneden niet parallel aan de onderkant van de plank, maar ietsje scheef.

Stap 4

Door het kantelen van de uitsneden naar rechts of links staat elke pot net iets anders in de plank. Dit geeft de hele constructie een meer levendige en natuurlijke uitstraling.

Stap 5

Teken ten slotte de uitsneden op het hout met de kartonnen sjablonen. Om te voorkomen dat de potten later niet tegen de muur stoten, zet je de uitsneden voor de grote potten aan de onderkant.

Uitsneden uitzagen, randen schuren

Het schuren en vijlen moet zorgvuldig gebeuren, want de buitenste hoeken van de uitsnede trekken automatisch de aandacht. Voor het verven: plaats de potten in de plank om te testen of ze goed passen!

Stap 6

Met de cilinderboor boor je in de hoeken de toegangspunten voor de figuurzaag. Je kunt het beste in elke hoek een gat boren.

Stap 7

Met de figuurzaag zaag je de vormen uit. Stel de pendelinrichitng in op de kleinste maat.

Stap 8

Met de houtrasp schuur je vervolgens de randen scheef af.

Stap 9

De hoeken en punten van de uitsnede geef je met de houtrasp ronde contouren.

Stap 10

Met de schuurklos en slijppapier met korrelgrootte 120 schuur je de kanten na.

Tip

De lip aan de bovenste rand voorkomt dat de pot eruit valt. Vul daarom de pot aan de achterkant niet te hoog met aarde. Een combinatie van hang- en bloeiplanten zoals toverklokjes en wild groeiende planten zoals lavendel en Spaanse margriet, zorgt voor een mooie bloemenwand.

De perfecte imperfecte finishing touch

De verflaag bestaat uit vijf lagen. Na de bescherming tegen blauwzwam breng je een laag grondverf aan, dan de eerste en tweede verflaag. Na het drogen en schuren verzegel je alles met een laag lak.

Stap 11

Een witte grondverf verleent de daaroverheen liggende kleur extra uitstraling en schijnt na het schuren mooi door. Eerst breng je de kleurloze bescherming tegen blauwzwam op het hout aan.

Stap 12

Na de eerste laag is het open hout aan de gezaagde kanten erg rafelig. Daarom moet je de wat opgezette houtvezels met schuurpapier, korrelgrootte 80, bijschuren.

Stap 13

Donkere kleuren moeten onder de doorschijnende afsluitende verflaag liggen (hier roodbruin onder zilvergrijs). Dit zorgt voor een mooi doorschijnend effect na het schuren.

Stap 14

Het schuren moet je op gevoel doen (je mag hiervoor absoluut gen machine gebruiken!). Vergeet de zijkanten van de plank niet, daar mag best wel op sommige plekken het wit van de grondverf doorkomen.

Stap 15

Bescherm het schuur- en verfwerk ten slotte met een doorschijnende lak. Op die manier is het ook niet erg als je hier en daar tot op het hout hebt geschuurd.

Stap 16

Maak je bloempottenplank met een haak vast. Schroef hiervoor aan de achterkant een bevestigingsoogje.

Tip

Je kent het wel: verf of lak die zich op de rand van het verfblik ophoopt doordat je je kwast iedere keer aan de rand afveegt. Is de verf eenmaal opgedroogd, dan past het deksel niet goed meer op het blik. Dit kun je makkelijk voorkomen: plak een strook afplaktape over de opening van het blik. Nu heb je een rand om je verfkwast aan af te vegen. De tape kun je later makkelijk weer verwijderen.

Uiteindelijk is dit het resultaat:

Let wel goed op dat de plank goed vastzit, want als het waait kan de wind makkelijk grip krijgen op het grote oppervlak. Bovendien verdwijnt een vierde van de opening van de pot in de plank. Daar mag dus geen beplanting zijn.

Wat heb je nodig

Materialen

 • Multiplex plaat van vurenhout, 18 x 40 x 200 cm
 • Bescherming tegen blauwzwam
 • Witte grondverf
 • Op elkaar afgestemde donkere en lichte houtverf (hier bruinrood (RAL-3011) en zilvergrijs (RAL 7001))
 • Doorschijnende lak

Gereedschap

 • Duimstok
 • Potlood
 • Karton
 • Schuurpapier
 • Cilinderboor (doorsnede 15 mm)
 • Houtrasp met glas en halfrond profiel
 • Figuurzaag
 • Boormachine

Dit artikel komt uit het aprilnummer 2017 van Doe-het-zelf Magazine.