Tijd om te snoeien!

Het is weer zover: tijd om te snoeien! Wil je volop kunnen genieten van je tuin, dan ontkom je er niet aan. Niet alleen is het nodig om de boel een beetje in toom te houden, ook voor een rijkere bloei en grotere vruchtopbrengst van bomen en struiken is snoeien onontbeerlijk.

Goed gereedschap is essentieel om de klus te klaren. Want met goed gereedschap snoei je makkelijker, voorkom je lelijke wonden aan bomen en planten, en kan het zelfs een ontspannende bezigheid zijn. Wel zo aangenaam, aangezien het klusje elk jaar weer terugkomt. Maar welk gereedschap moet je nou gebruiken? Kortgezegd zijn er een paar punten waar je op kunt letten:

Stap 1 – de bek

Papegaaienbek          Voor jonge takken en zacht hout
Aambeeld                   Meest geschikt voor oude takken en dood hout
Universeel                  Vooral geschikt voor bloemen, dunne takjes en bijvoorbeeld het oogsten van druiven

Stap 2 -  de dikte van de tak      

Dunne takjes en twijgjes tot ongeveer 2cm                           Snoeischaar
Dikke takken (2 tot 4 cm)                                                       Takkenschaar
Dikker dan 4cm                                                                      Boomzaag         

Stap 3 – proberen!

Een te kleine snoeischaar is niet prettig, maar van een te grote snoeischaar kun je weer kramp in je vingers krijgen. Iedereen heeft zo zijn persoonlijke voorkeur, dus probeer vooral verschillende snoeischaren uit. Omdat je snoeigereedschap meestal meerdere keren per jaar gebruikt, en de klus jaarlijks weer terugkomt, loont het om even de tijd te nemen om de snoeischaar uit te zoeken die het beste bij jou past. Ben je linkshandig? Geen punt, want er zijn ook speciale snoeischaren voor linkshandigen verkrijgbaar. 

Tip!

Leg je snoeigereedschap nooit in het zand, want zand in de veer of scharnierende delen is funest. Houd snoeigereedschap schoon. Een schoon snijvlak zorgt voor kleinere, schonere wonden aan de boom/struik, die daardoor sneller zal genezen. Is het snoeigereedschap schoon en droog, voorzie scharnierende delen en veren dan van een drupje olie. Op die manier heb je het langste plezier van je gereedschap.

Bron: Hendrikjan.nl

Ook interessant voor jou: