Wandplank als decoratie

Het gaat om de kleine dingen in het leven. Een veelgehoorde uitdrukking, die je natuurlijk ook kunt toepassen op je interieur. Ga bijvoorbeeld voor een groots effect met kleine accessoires. Vandaag laten we je deel 2 zien: de wandplank. 

Een plank die zo ondiep is, biedt niet echt opbergruimte, in tegenstelling tot een normale boekenplank. Maar dat hoeft ook niet!

Deze wandplanken zijn vooral bedoeld als decoratie van de woon- of slaapkamer. Door de opstaande rand aan de voorkant kun je hier je boeken, fotolijstjes etc. kwijt, die anders steeds wegglijden. Zo heb je een accessoire aan de muur waarvan je het uiterlijk steeds weer kunt aanpassen.

In de keuken is het vooral praktisch. Hang de wandplank tussen aanrechtblad en bovenkasten en je hebt een handige opbergplek voor al je kruidenpotjes, glaasjes, doosjes en opengeslagen kookboeken met een breedte van maximaal 58 mm. Veiligheidstip bij het maken: let erop dat de lap waarmee je de olie hebt ingewreven, brandgevaarlijk is wanneer die verfrommeld op een hoop ligt! Het maken van deze wandplank kost drie uur aan arbeidstijd, de droogtijd van de olie valt hier buiten. 

Stap 1

Houten latten zijn bij de bouwmarkt verkrijgbaar. Als je de latten op lengte hebt gezaagd, schuur je ze met schuurpapier, korrelgrootte 120, en maak je de randen glad.

Stap 2

Maak de blinde gaten voor de deuvels met behulp van een afstandsring om de boor. Je kunt ook een stukje tape op de gewenste diepte op het boortje plakken.

Stap 3

Plaats de vier deuvels in de gaten. Druk de latten daarna stevig vast.

Stap 4

Boor nog vier blinde gaten op de markeringen. Breng lijm aan op de deuvels en op de contactvlakken van de opstaande en de liggende lat. Houtlijmresten kun je, in tegenstelling tot PU-constructielijm, heel eenvoudig verwijderen met een vochtige doek. Houd rekening met de droogtijden van de oliebehandeling.

Stap 5

Boor twee blinde gaten in de achterste lat (Forstnerboor) voor de 20 mm-bevestigingselementen.

Stap 6

Laat ondertussen de gelijmde latten rustig drogen nadat je ze gefixeerd hebt met lijmklemmen (en houten blokjes).

Stap 7

Draai extra schroeven in de achterkant. Boor de schroefgaten voor, zodat de achterste lat niet kan verschuiven bij het aandraaien van de schroeven.

Stap 8

Als alles klaar is, schuur je alle randen mooi glad met een schuurblok.

Stap 9

Zet de wandplank twee keer in de olie (hier werkbladolie). Houd de droogtijd aan die op de verpakking staat aangegeven en schuur de wandplank tussendoor nog een keer op.

Wat heb je nodig?

Materiaal
houten lat 120 x 3,8 x 2 cm,
houten lat 120 x 6 x 2 cm,
houten lat 120 x 8 x 2 cm,
deuvels, deuvelfixen
spaanplaatschroeven (3,5 x 40 mm)

Gereedschap
Hamer, schroefklemmen, houtlijm, excentrische schuurmachine, accu-schroefboormachine, fijnzaag met verstekbak (om de latten in de lengte te zagen), boren (3 en 8 mm), Forstnerboor (20 mm)