Wat vind je van dit DIY nachtkastje?

Het gaat om de kleine dingen in het leven. Een veelgehoorde uitdrukking, die je natuurlijk ook kunt toepassen op je interieur. Ga bijvoorbeeld voor een groots effect met kleine accessoires. Wij hebben vier leuke ideetjes voor je uitgewerkt. Vandaag laten we je de eerste zien: de rustieke hangtafel. 

Dit zwevende nachtkastje zal zeker niet snel vervelen. Het is niet alleen mooi om te zien, maar ook nog eens erg handig. Je kunt er alles op kwijt wat je nodig hebt voordat je gaat slapen, of als je wilt genieten van een luie zondagochtend.

Onze plank ziet er met zijn grote spleet en ruwe schorsrand zeer rustiek uit, maar doordat hij hangt in plaats van staat, komt hij helemaal niet grof en zwaar over. Dat komt doordat hij niet in verbinding staat met de vloer, wat normaal gesproken bij een tafel of nachtkastje natuurlijk wel zo is.

Maar hoe kom je aan zo'n mooi tafelblad als je niet naast een houtzagerij woont? Vraag eens na bij een meubelmaker in de buurt of hij aan zo'n stuk hout kan komen. Ook kun je op internet zoeken op ‘boomschorsplank’, ‘stamplank’ of ‘boomschijf’; dan vind je allerlei leveranciers die je verder kunnen helpen. Voor het mooiste effect mag de boomschijf niet te klein zijn (minder dan 40 cm). Onze plank heeft een doorsnede van ca. 60 cm.

Stap 1

Maak het oppervlak glad met schuurpapier, korrelgrootte 80. Borstel de groeven goed schoon na het schuren.

Stap 2

Teken met de hand de drie boorgaten af voor de bevestiging. Afstand tot de rand ca. 3cm. De drie boorgaten moeten in een hoek van ongeveer 60 graden ten opzichte van elkaar liggen. Je krijgt de plank horizontaal door de knopen aan de onderzijde te verschuiven.

Stap 3

Wij hebben een 10mm-boor gebruikt voor de gaten. Ga uit van de dikte van het touw.

Stap 4

Verzonken boorgaten zijn nog mooier, ook aan de onderkant, mocht je de plank een keer willen omdraaien.

Stap 5

Omwikkel het touw op de plek waar je het doorsnijdt strak met isolatietape om te voorkomen dat het gaat rafelen.

Stap 6

Laat de tape op de touweinden zitten. De aanpassing van de lengte van de drie touwen doe je later met de knopen.

Stap 7

Knoop de uiteinden vast met een eenvoudige halve steek (onder). De karabijnhaken zet je vast met een paalsteek (zoals op foto).

Stap 8

Bepaal het montagepunt op het plafond met behulp van een schietlood, waarvan het gewichtje boven het midden van de plank (die je op een krukje legt) moet hangen.

Tip

Zware test
De montage moet je aanpassen aan het soort plafond: bij een plafond van gegoten beton heb je weliswaar een krachtige boormachine nodig, maar het gat kan wel een flinke belasting aan! Bij een verlaagd plafond of een cassetteplafond is het vaak een ander verhaal. Ondanks de juiste pluggen (voor gipsbeton, holle ruimtes etc.) kan het zijn dat de draagkracht onvoldoende is. Onze plank weegt meer dan 11 kg, en daar komt later nog het gewicht bij van de spullen die je erop legt...houd hier rekening mee!

Wat heb je nodig

Materiaal
Boomschijf, ringschroef met 50 mm schroefoog, touw (ca. 8 m), karabijnhaken, tape/isolatietape

Gereedschap
Waterpas, (accu-)schroefboormachine, excentrische schuurmachine, stanleymes, schietlood, houtboor 10 mm, verzinkboor