Haagplanten

Welke planten kies je voor je heg?

Haagplanten zijn echte allrounders. Ze zijn bestand tegen snoeien, ze bieden bescherming tegen inkijk en wind én ze blijven groen. Maar ze dienen meer doelen. Zo vormen ze een groene grens, verdelen de tuin, omranden bloemperkjes en herbergen nest- en verstopplekjes voor vogels en andere diersoorten.

Om lang plezier te kunnen beleven aan je heg is het belangrijk om de juiste soort te kiezen en vóór het aanleggen de grond voor te bereiden.

Ballen, wortels of containers?

Vuistregel: groenblijvende planten zoals coniferen (naaldbomen als Taxus, Thuja en dwergcypres) en laurierkers worden voornamelijk met kluit of in een container geplant. Laat goedkope planten zonder wortels links liggen, want die verliezen hun naalden. Alleen bladverliezende planten zoals liguster, haagbeuk en beuk en bloeiende struiken kunnen in de herfst of laat in de zomer zonder wortel worden geplant. Zorg ervoor dat je na het planten goed bewatert. Het voordeel: bladverliezende planten zijn voordelig en ideaal voor omvangrijke of zeer lange haagaanplantingen. 

Hoeveel planten heb je nodig?

Hoeveel planten je nodig hebt, hangt af van de vorm van de planten. Als je kiest voor duurdere rechte of rechthoekig geknipte haagplanten, heb je minder planten per meter nodig dan bij zuilvormige planten. Waar je op moet letten: de plantafstand bepaal je aan de hand van de hoofd- of middenloot of het midden van de plant (bijvoorbeeld bij een bamboehaag). De breedte van de kluit of de doorsnede van de container komt overeen met de plantafstand. Bij bredere heggen is het verstandig om de planten niet slechts in een rij, maar in zigzaggende, dubbele rijen te planten.

Bodemvoorbereiding en planten

Hoe beter de bodem, hoe sneller en gezonder de planten groeien. Graaf langs een aangespannen snoer een greppel, die ongeveer 10 tot 15 cm dieper is dan de container/kluit hoog is. Met een spitvork kun je de ondergrond losmaken, zodat de wortels sneller in de bodem groeien. Een tot twee scheppen verse, fijne compost zorgen voor een goede startmest. De planten reiken zo diep in de bodem als ze voorheen in de container stonden. Belangrijk: geef na het planten overvloedig water laat de planten tijdens de eerste twee jaar niet uitdrogen.

De beste haagplanten

Er is een grote keuze aan haagplanten. Welke voor jou geschikt is, hangt af van welke eigenschappen je wilt. Met deze robuuste planten ga je bijna nooit de mist in.

De wilde liguster

De wilde liguster (Ligustrum vulgare) is geschikt voor een snelle, effectieve bescherming tegen inkijk. Hij heeft witte bloemen en is wintergroen; het loof blijft dus tot in het voorjaar aan de takken hangen. Zijn zwarte bessen zijn slechts licht giftig. Trekt vogels en bijen aan.

De altijd groene glansmispel

De altijd groene glansmispel (Photinia x fraseri) is een geheime tip. Deze plant heeft in het voorjaar vuurrode knoppen. Vanaf mei komen er mooie, witte bloesems aan en in de herfst rode bessen. Deze zogenaamde 'Red Robin' is ideaal voor heggen.

De valse jasmijn

De valse jasmijn (Philadelphus coronarius) wordt ook wel boerenjasmijn genoemd en verspreidt in mei/juni zijn geur. Hij is perfect voor mooie bloeiende heggen, maar niet voor heggen die moeten worden gesnoeid. De nectarrijke bloesems trekken veel insecten aan.

De inheemse beuk

De inheemse beuk (Fagus sylvatica) houdt alle spiedende blikken buiten. In de zomer is hij groen en in de winter roodbruin. Pas in het voorjaar verliest hij zijn bladeren. Deze plant is goed bestand tegen snoeien en is ook verkrijgbaar met rode bladeren, bijvoorbeeld de Atropurpurea.

De stekelige berberrissen

De stekelige berberrissen houden ongewenste indringers op een afstand. Het groenblijvende alternatief voor de beuk is de tot één meter hoge Berberis candidula Jytte. Deze plant heeft gele bloemen, later komen er blauwe vruchten aan.

De altijd groene taxus

De altijd groene taxus (Taxus baccata) kan tot diep in het oude hout worden teruggesnoeid. Hij groeit langzaam en is daarom duurder. Pas op met kleine kinderen; de naalden en de kernen van de rode vruchten zijn erg giftig!

Dit artikel komt uit het aprilnummer 2017 van Doe-het-zelf Magazine.